top of page

Filosofi Luce Irigray kirjoittaa:

Ihmisen on kyettävä pysähtymään voidakseen levätä ja luodakseen tilaa itsensä ja toisen väliin, kyetäkseen katsomaan kohti, mietiskelemään ja ihmettelemään.

 

Klovnin mielenlaatu on jo lähtökohtaisesti ihmettelevä, vaikka hahmot olisivat hyvinkin erilaisia. Klovneria onkin minulle keino hidastaa, pysähtyä ja luoda välitilaa Irigarayn mainitsemalla tavalla. Klovneria on minulle keino hidastaa itseäni, ruumistani ja mieltäni, jotta ehtisin huomata, ajatella, hengittää - ihmetellä.

 

Ihmettely pitää sisällään suunnan kohti toista, ulospäin. Silloinkin kun se toinen olen minä itse arvottavine ja epäilevine ajatuksineni. Ihmettely on keino irrottautua tarkkailevaan asemaan, jolloin tilanteen jännitykset ja arvolataukset purkautuvat tai ainakin pyrkivät esille. 

 

Klovnin ihmettely tapahtuu kaksisuuntaisesti, sisätilan ja ulkotilan välillä. Esimerkiksi silloin kun klovni asettaa nenänsä paikoilleen toiminta pitää sisällään kysymyksiä: mitä sillä hetkellä ajattelen, pidänkö silmäni kiinni vai auki, miten hengitän, vai hengitänkö ollenkaan, millaisessa asennossa niskani on, entä selkä, miltä tämä kaikki tuntuu, jännitänkö, miksi, soimaanko itseäni jostain, mitä tapahtuu sillä sekunnilla kun nenä on paikoillaan ja silmät aukeavat. Viimeistään silloin suunta vaihtuu sisätilasta kohti ulkotilaa. Sama asenne jatkuu kaikkea sitä kohtaan jonka näen ja aistin. Pyrin tarkkailemaan itseäni ja itseni ulkopuolella olevia asioita kevyesti, arvottamatta. Joskus raja itseni ja ulkopuolisen maailman välillä muuttuu väljemmäksi, joskus myös hyvällä tavalla rajautuu tarkemmaksi. Tälläinen asenne on hyvin armelias, kokonaisvaltainen kehon ja mielen tila, joka aktivoituu minussa klovnerian kautta. Pelkkä ajatuskin riittää. Olen alkanut kutsua sitä klovnimielentilaksi.

 

Olen ammatiltani näyttelijä. Ajattelen, että näyttelijä voi lähestyä näyttelijäntyötään samalla laadulla kuin klovni lähestyy nenäänsä. Klovnitilasta on muodostunut lähtökohta paitsi kaikelle esiintymiselleni, myös kaikelle muulle toista ja toisia kohti olemiselle. On tuntunut siltä, että tätä lähtökohtaa on tutkittava tarkemmin. Olen pohtinut tarkemmin sitä miten klovnimielentila minussa rakentuu, aktivoituu ja millaista näyttelijäntyötä siitä aiheutuu, mitä on tapahtunut klovnihahmojeni äärellä, miksi koen klovnin katseen niin tärkeäksi - ja taas toisaalta - miksi olen halunnut piilottaa pääni ja katseeni Isonenä-hahmon jättinenän sisään. 

 

Klovnitilaani kuvaa myös ajatus ei-ymmärtämisen tilasta, joka suuntaa pois loputtomasta tarpeesta ymmärtää, selittää ja kontrolloida omia ajatuksia ja kokemuksia.

Ajatuksiini ovat vaikuttaneet muun muassa seuraavat kirjoittajat, tekijät ja ajattelijat: liikunnanfilosofi Timo Klemola, filosofi Luce Irigaray, teatteriohjaaja Eero-Tapio Vuori, teatteriohjaaja Janne Saarakkala, filosofi Renè Descartes ja klovni Angela de Castro.

 

Perustin tämän sivuston,  jotta voisin jakaa klovnimielentilani kuvina, videoina ja teksteinä, ja mahdollisesti juuri sinun kanssasi. Yhteys-sivulta, voit lähettää minulle viestin. Tervetuloa ja kiitos!

 

 

 

bottom of page